söndag 3 maj 2015

J8 Gloster Gladiator propeller and some early grenades

Tog en tur till västkusten. Plockade upp tre granater och en Propeller som visade sig vara historiskt intressant. Tack Lennart och Patrik

Min propeller är märkt:
NR. 3017
D. 3125
ST. 4500
FPL. Typ J8.A
M. TYP. MY. S3
M.  17. 3. 41
Samt en etikett Centrala Flygverstaden Malmen


Gloster Gladiator i Svensk tjänst
I mitten av 1930-talet sökte Flygvapnet efter ett modernt jaktflygplan.  Av biplanen ansågs Gloster Gladiator ha bästa prestanda enligt flygvapnets önskemål.

I Sverige var flygplanet känt som J 8.

Någon licenstillverkning kom inte till stånd eftersom flygvapnet bara behövde ytterligare 18 flygplan för att utrusta en tredje division, utan flygplanen beställdes från Gloster, de sista flygplanen kom att utrustas med den utvecklade My S3-motorn.

När andra världskriget inleddes 1939 fanns 51 flygplan kvar i aktiv tjänst. Den 30 december 1939 lånade F 8 ut 12 flygplan till F 19 Finland. Eftersom de nio kvarvarande flygplanen inte fick återvända till Sverige med den finska nationalitetsmålningen målades den finska svastikan över med olika fantasifulla figurer. Under tiden i Finland betecknades planen med ett blått hakkors i liggande position. Nämnas bör att detta hakkors inte hade någon koppling till Nazityskland, utan ursprunget till emblemet var den svastika som var målad på det flygplan som den svenske greven Eric von Rosen år 1918 skänkte till det nygrundade flygvapnet och som därefter användes som igenkänningstecken på flygplanen.

Den sista kvarvarande J 8 i flygvapnet kasserades 1947. En finns idag bevarad i F 19 märkning och är utställd på Flygvapenmuseum i Linköping.


Source/källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Gloster_Gladiator

Arteleri granater För mig okända granater. Ser ut att vara tidiga 1900-tals granater i kromat utförande för prydnads bruk.

The artillery shells are unknown to me but looks like some earlier 1900s shell in chromed condition for that perfect place in every home.Inga kommentarer: